Artikel en podcastinterview VG Visie

Alle vaders en moeders weten: de gouden jaren met een jong gezin vliegen voorbij. De peuter of kleuter die je de ene avond met een verhaal en grapje naar bed brengt is ineens een puber die zijn eigen weg gaat. Een moment van bezinning maakt duidelijk dat juist deze kleine dingen de grote dingen in het leven zijn.

Reden voor succesvol ondernemer en investeerder Wim de Jong om twee jaar geleden het roer compleet om te gooien. Zijn toenmalige bedrijf dat zich richtte op vastgoedbeheer, projectontwikkeling en vastgoedbeleggingen splitste hij op in drie nieuwe bedrijven. Allemaal met een toegewijde co-founder en een duidelijke focus. Van een overvolle agenda en veel personeel ging hij naar een lege agenda met niemand op de loonlijst. Deze transformatie maakt dat hij zich iedere dag kan focussen op wat echt belangrijk is. Voor Wim is dat altijd beschikbaar en bereikbaar zijn voor de co-founders van zijn bedrijven en voor zijn gezin.

Wim de Jong (1982) is ondernemer, investeerder en eigenaar van Young Venture Group; een ambitieuze investeringsmaatschappij in hartje Den Haag. Onder Young Venture Group vallen diverse, veelal vastgoed georiënteerde, ondernemingen.

“Ik zorg dat ze tijdens het
uitoefenen van topsport
ondernemen niet buiten
adem raken.”

Hard werken en vrijheid gaan samen

“Inmiddels ben ik heel bewust wat wel en niet bij mij past’, vertelt Wim de Jong. Ik had een paar jaar geleden nog 25 mensen fulltime in dienst. Ik stond destijds aan het hoofd van verschillende vastgoed operaties. Het was altijd spitsuur en ik stond altijd aan. Ik besloot twee jaar geleden van de ene op de andere dag om hiermee te stoppen. Het was tijd voor een koerswijziging.”

Aldus geschiedde: Wim bedacht een vorm van ondernemen waarbij hard werken en vrijheid wél samengaan. “Ik wil zo goed mogelijk mijn tijd besteden aan zaken waar ik goed in ben en waarin ik het verschil kan maken. Ik doe nu op een efficiënte manier zaken waar ik energie van krijg. In deze vorm van ondernemen verbind ik mezelf aan jonge ondernemende mensen die samen met mij durven te bouwen. Ik geef deze mensen de kans om als co-founder een succesvol bedrijf neer te zetten. Ik zorg voor de financiële middelen, geef ze een plek binnen mijn kantoor, breng mijn kennis en mijn ervaring in en geef deze mensen de vrijheid die ze nodig hebben.”

Ondernemen zonder buiten adem te raken

Wim ziet veel startende ondernemers met goede plannen die het grote succes helaas niet halen. Wim: “In deze tijd leven veel startende ondernemers met de illusie dat als ze maar op het terras zitten en heel veel over hun plan praten, er uiteindelijk wel ergens geld verdiend gaat worden. Helaas is de praktijk anders. Een onderneming uit de grond stampen is topsport. Het is moeilijk om van 1 euro 2 euro te maken. Veel mensen kunnen dat niet. De complementaire ondernemers met wie ik samenwerk behoed ik voor dit falen. Ik zorg dat ze tijdens het uitoefenen van topsport ondernemen niet buiten adem raken. Ik motiveer ze een “to-do” list te maken maar ook een “to-not-do-list”. Dat ze hard werken maar ook genieten. Dat ze een gezonde balans creëren tussen werken en privéleven. Ik heb zelf meerdere rekeningen gepresenteerd gekregen, heb lange tijd geen ruimte gehad voor sociale activiteiten en ook heb ik geleerd dat vriendschap en zakendoen een gevaarlijke combinatie is. Inmiddels weet ik dat hard werken en vrijheid binnen het ondernemen wél samen kunnen gaan. De co-founders die aan het roer staan van verschillende organisaties binnen Young Venture Group bescherm ik met mijn kennis, ervaring en geld voor dit falen.”

Ondernemer en investeerder tegelijk

De passie van ondernemen heeft Wim al van jongs af aan. Dit begon op 12-jarige leeftijd met een koffiekraam in het park, het runnen van een evenementenbureau tijdens zijn middelbare school en het opzetten van een landelijk cateringbedrijf voor studenten tijdens zijn studie. Met zijn eerste spaargeld begon hij te investeren in vastgoed. Wim: “Door het “te doen” en te leren van aankopen, vergunningsprocedures, bouw, wet- en regelgeving en bestemmingswijzigingen heb ik ondernemerservaring in de wereld van vastgoed opgebouwd. Ik ben inmiddels door de wol geverfd. Dit maakt dat ik precies weet wat de valkuilen zijn en waarvoor je moet uitwijken. Want ik heb het zelf ervaren. Deze lessen zitten nog in mijn hoofd. En dat vind ik heel sterk in mijn rol nu. Ik heb meer te bieden dan alleen geld. Veel investeerders zijn zelf geen ondernemer geweest, en veel ondernemers zijn geen investeerder. Ik kan bedrijven financieren maar ook adviseren vanuit mijn ondernemersbril. Een sterke combinatie. De mensen die met mij durven bouwen kunnen profiteren van zowel strategische kennis als financiële middelen.”

Aan de rand van het ravijn bloeiende mooiste bloemen

Voordat Wim begon met investeren was hij altijd op zoek naar kansen. Zo kocht hij in 2016 de volledig leegstaande kantorencampus Seven Cities in Rijswijk. Het kantorencomplex moest en zou bij de toenmalig eigenaar van de balans af en de Jong sloeg toe. Iedereen raadde het hem af, maar Wim is van mening dat juist aan de rand van de afgrond de mooiste bloemen groeien. “Wat is er mooier dan een onlangs gebouwde nieuwe kantorencampus dat voor een fooi weg mag? De kansen waarvoor iedereen je behoedt kunnen soms de grootste knallers zijn. Maar er hangt ook een risico aan. Van tevoren de potentie zien en deze op een creatieve manier invullen, dat is voor mij het spel goed spelen. En slim omgaan met de middelen die je hebt. Ik ben zelf met mijn bedrijf destijds in dit complex gaan zitten, want waarom ergens sjiek huren als je zelf nog leegstand hebt? Binnen een jaar was het totale complex gevuld met huurders en na vier jaar, in een betere economische tijd, heb ik het project van de hand gedaan.”

Geld is voor Wim een middel om het spel te spelen, om door te geven. “Ik kijk niet alleen naar de winstgevendheid. Soms is het goed om een kans juist niet te pakken. Er komt altijd wel weer wat. Het is altijd ergens goed voor. Ik laat mij niet leiden door de motivatie om geld te verdienen.”

“Aan de rand van het ravijn
bloeien de mooiste bloemen.”

“Weloverwogen keuzes maken,
met mensen werken die energie geven en die continu dichtbij zichzelf blijven.”

Kansen voor de juiste mensen

Wim bouwde een uniek kantoor in de binnenstad van Den Haag, dat ook als een incubator fungeert voor de bedrijven die hij start. Een waanzinnig kantoor, van alle gemakken voorzien en waar niets ontbreekt voor een ondernemer om optimaal een bedrijf op te kunnen bouwen. Zo creëert hij optimale kansen voor de juiste mensen. Wim vertelt: “Als ik besluit om met iemand samen te werken kijk ik niet naar diploma’s, maar naar iemand zijn karakter. Is iemand integer, leergierig, bescheiden, gemotiveerd en ondernemend? Past iemand bij mij en kan iemand met mij werken? Is hij of zij realistisch, kundig en bereid om een stapje extra te zetten? “

Verbinden, creëren en gestaag doorbouwen

Al gaat het Wim na de transformatie flink voor de wind, hij wil ervoor waken dat dit weer uitmondt in een écht bedrijf met een groot personeelsbestand. Wim werkt momenteel met een voortreffelijk team om zich heen, allemaal op inhuurbasis en alleen zodra het nodig is. “Ik krijg energie van nieuwe kansen, grensverleggend ondernemen en het nemen van weloverwogen risico’s. Maar ik ben niet in de wieg gelegd voor HR-zaken, lange vergaderingen en de dagelijkse operationele kant.”, aldus Wim. Dit laat hij graag over aan iemand in het ‘people management’ team die daar wel goed in is. “Door mijn relatief lege agenda kan ik dagelijks goed focussen op de belangrijke dingen. Zo kan ik er ook altijd zijn voor de co-founders van mijn bedrijf. Als er een probleem is dan ben ik altijd beschikbaar. Als ik zelf de hele dag druk zou zijn dan werkt het niet.”

Inmiddels laat Wim bewust een hoop kansen aan zich voorbijgaan. Zijn passie is momenteel om te verbinden, te creëren en gestaag door te bouwen. Door te investeren en niet te rigoureus zakendoen. Wim: ‘Het mooiste vind ik als mijn bedrijven elkaar onderling versterken en elkaar kunnen voorzien van business.

Hoe gaaf is het als we met het ene bedrijf een woningcomplex ontwikkelen, dit met het andere bedrijf kopen en weer met het derde bedrijf beheren en verhuren. Dan is de cirkel rond. Deze lijn wil Wim graag doortrekken met de juiste ondernemers en plannen. Weloverwogen keuzes maken, met mensen werken die energie geven en die continu dichtbij zichzelf blijven.”

@2022 Young Venture Group